RAUHANLIITON VUOSIKOKOUS: EI VAIN YDINASEETON LÄHI-ITÄ, VAAN MYÖS EUROOPPA!

KANNANOTTO 26.11 2011

Eurooppa näyttäkköön esimerkkiä Atlantilta Uralille, vaati Rauhanliiton vuosikokous

Suomen Rauhanliitto toivoo Suomelta eurooppalaista aloitetta ydinaseettomasta vyöhykkeestä, joka kattaisi koko maanosan Atlantilta Uralille. Tällainen aloite tukisi Lähi-Idän vyöhykeneuvotteluja. Rauhanliitto aikoo vuonna 2012 kampanjoida, jotta europpalaiset järjestöt lähtisivät ajamaan asiaa, ja on tehnyt aloitteen myös kansainvälisen rauhanliikkeen kattojärjestölle International Peace Bureaulle.

Suomi isännöi ensi vuonna joukkotuhoaseettoman Lähi-idän kokousta. Rauhanliikkeen ajama, ja nyt hallitusohjelmaankin kirjattu, lupaus aloitteellisesta ydinaseriisuntapolitiikasta on tuottanut Suomelle merkittävän aseman.

Hanke on aivan keskeinen aseriisuntapolitiikan jatkamiselle. Kansainvälisissä suhteissa on vahvistettava ydinaseettomuuden periaatetta, jota YK-sopimukset tukevat.

Ydinaseriisunnassa tapahtuu tällä hetkellä yhä rajallista edistymistä. Ydinaseiden ja ydinasemateriaalin leviämisen pelko on saanut isojenkin maiden johtajat, entiset ydinaseiden puolestapuhujat, uudelleen miettimään ydinasepelotteen mielekkyyttä. Presidentti Obama asetti tavoitteeksi lopullisen ydinaseriisunnan, vaikka sittemmin epäilikin tapahtuuko se hänen elinaikanaan. Venäjä ja USA sopivat uudesta START-sopimuksesta, mutta senkin jälkeen jää liikaa aseita jäljelle. Täydellisen ydinkoekiellon aikaansaaminen ja ydinvoimahankkeiden tuottaman asekelpoisen aineksen luotettava valvonta ovat seuraavina asialistalla.

Vaikka Naton strategiauudistuksen yhteydessä ja muissakin yhteyksissä on puhuttu Euroopan taktisista ydinaseista ja niiden riisumisesta, ei tässä olla saatu sovittua vielä mitään konkreettisesti, vaikka moni Naton eurooppalainen maa haluaisi avata neuvotteluyhteyden Venäjän kanssa.

Samanaikaisesti on kuitenkin käynnistymässä uusi varustelukierre, joka huolestuttaa rauhanliikettä. Vanhentuneita ydinaseita modernisoidaan miljardeilla dollareilla. Tällaista kansakuntien varojen väärinkäyttöä on ehkäistävä. Kansalaisjärjestöt ja globaali kanslaismielipide on tärkeässä asemassa.

Ydinaseettomat vyöhykkeet kattavat jo nyt suurimman osan maailmaa. Koko eteläinen pallonpuolisko ja osa Kaakkois-Aasiaa ovat jo ydinaseettomuussopimusten piirissä. Ydinaseettomasta arktisesta vyöhykkeestä keskustellaan. On aika ryhtyä tekemään työtä, jotta ei vain Lähi-Itä vaan myös Eurooppa saataisiin ydinaseettomaksi.