Suomelta asevientilupa Jemenissä sotivalle Arabiemiraateille

Valtioneuvosto myönsi maanantaina 10.7. suomalaiselle Robonic-yhtiölle puolustustarvikkeiden vientiluvan Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin ulkoasiainministeriön vastustavasta lausunnosta huolimatta. Lupa oikeuttaa viemään Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin kaksi miehittämättömien ilma-alusten lähetysalustaa ja niihin liittyviä laitteita. Toinen alusta viedään Yhdysvaltojen kautta.

Helsingin Sanomien verkkosivuilla julkaistussa uutisessa haastateltu puolustusministeriön resurssipoliittisen osaston päällikkö Raimo Jyväsjärvi totesi, ettei "lennokkeja tai niihin liittyviä osajärjestelmiä ei ole missään kansainvälisissä raporteissa kytketty ihmisoikeusrikkomuksiin".

Rauhanliiton toiminnanjohtajan Laura Lodeniuksen mukaan Jyväsjärven lausuma ei pidä paikkaansa, vaan muistuttaa lähinnä nykyään suosittuja "vaihtoehtoisista faktoja". "Monet ihmisoikeusjärjestöt, esimerkiksi Human Right Watch, ovat julkaisseet raportteja ja uutisia ihmisoikeusloukkauksista, joissa on käytetty miehittämättömiä hävittäjiä", Lodenius toteaa.

Human Right Watch (HRW) raportoi jo vuonna 2013 kuudesta Yhdysvaltojen miehittämättömillä hävittäjillä tehdystä iskusta Arabian niemimaan al-Qaida-verkostoa vastaan. HRW:n mukaan kaksi näistä iskuista oli kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkauksia, koska ne kohdistuivat siviileihin tai niissä käytettiin summittaisia aseita.

Riippumaton mediajärjestö the Bureau of Investigative Journalism on tilastoinut Yhdysvaltojen miehittämättömien hävittäjien iskuja Jemeniin vuodesta 2002 lähtien. Näiden tilastojen mukaan vuoden 2011 jälkeen iskuissa on kuollut ainakin 66 siviiliä.

"Jyväsjärven pitäisi tietää, että siviilien surmaaminen tai iskut, joissa siviilejä ei pyritä erottelemaan sotilaista, on vastoin sodan oikeussääntöjä. On siis täysin mahdollista, että Robonic-yhtiön lähetysalustoja voidaan käyttää siviileihin kohdistuviin iskuihin tai muihin ihmisoikeusloukkauksiin", Lodenius muistuttaa.

Sodankäynti Jemenissä on aiheuttanut humanitaarisen katastrofin. BBC raportoi maaliskuussa, että arviolta 7600 ihmistä on kuollut ja 42 000 loukkaantunut  maaliskuun 2015 jälkeen Jemenin sodassa. Suurin osa uhreista on seurausta liittouman, johon Yhdistyneet arabiemiraatit kuuluu, ilmaiskuista.

Suomen Rauhanliiton mielestä Jemenissä sotiville valtioille ei pitäisi viedä aseita tai muita sotatarvikkeita. "Kuten puolustusministeriön Jalasjärvi itsekin toteaa, toimii Suomen hallituksen myöntämä vientilupa Arabiemiraateille 'referenssinä' kansainvälisesti. Tästä syystä Suomen olisi ehdottomasti pitänyt noudattaa varovaisuutta ja evätä vientilupa, kuten ulkoasiainministeriö esitti", Lodenius painottaa.